duminică, 8 decembrie 2019

Trebuie sa stii cum stai departe de afectiunile grave


Printre miturile care circula se numara si faptul ca hepatita B se transmite prin sarut. De aceea afla de la Bogdan Ivanescu cum se transmite hepatita b.

In primul rand, hepatita B este cea mai frecventa infectie grava a ficatului, boala fiind provocata de virusul hepatic de tip B, care ataca si afecteaza ficatul. La nivel mondial exista milioane de cazuri de oameni care sunt infectati anual, multi dintre ei murind din cauza acestei boli, in ciuda faptului ca aceasta poate fi prevenita si tratata.

Virusul care declanseaza boala se transmite prin sange si prin alte lichide corporale, fiind transmis prin contact direct cu sange infectat, sex neprotejat, folosirea de droguri ilegale injectabile, seringi si ace nesterilizate, dar si de la mama la nou nascut in timpul sarcinii sau la nastere.


Cei mai multi dintre cei infestati cu hepatita B nu prezinta nici un simptom, asadar pot transmite boala fara sa stie ca sufera de aceasta. Pe de alta parte, cei care sufera de hepatita B cronica si nu resimt nici un simptom pot descoperi de existenta bolii atunci cand este prea tarziu, pana atunci reusind sa afecteze destul de mult ficatul incat sa poata declansa boli grave si potential fatale, asa cum este ciroza si cancerul la ficat.

Asa cum sustine si Bogdan Ivanescu ca desi este o boala care poate fi transmisa usor prin sange sau prin alte lichide produse de organism, este foarte important sa luam aminte ca aceasta nu poate fi transmisa prin stranut, tusit sau saliva.

Doctormit.ro ne prezinta in acest articol care sunt cele mai frecvente cauze ale infectarii cu virusul hepatic B. Asadar, acestea sunt:

-        contactul sexual neprotejat cu o persoana infectata, virusul putand fi transmis in timpul actului sexual daca sangele, saliva, sperma sau secretiile vaginale ale persoanei infectate ajung in corpul persoanei sanatoase;
-        virusul se transmite foarte usor prin folosirea la comun a acelor si seringilor contaminate cu sange infectat, acelasi lucru fiind valabil si in cazul perfuziilor contaminate;
-        hepatita B este o cauza continua de ingrijorare pentru angajatii care isi desfasoara activitatea in domeniul medical sau in oricare alt domeniu care presupune contactul cu sange uman;
-        femeile insarcinate infectate cu virusul hepatic B pot transmite virusul la copil la nastere. In aproximativ toate situatiile, nou-nascutul poate fi vaccinat pentru a evita infectarea, si din acest motiv este foarte important ca femeile ce afla ca sunt insarcinate sau care isi doresc un copil, sa se testeze pentru hepatita B pentru a evita trasmiterea la copil in momentul nasterii.

Cu toate acestea, daca o persoana crede ca a fost expusa virusului hepatic B, trebuie sa se prezinte la medic de urgenta pentru a se administra o injectie cu imunoglobulina la maxim 12 ore de la contractarea virusului, fiind astfel sanse mari ca anticorpii sa protejeze organismul de hepatita B.

Poti sa vezi mai multe informatii direct in urmatorul videoclip DoctorMIT: